Projectes

CONSELL COMARCAL D’OSONA

Per cinquè any consecutiu, hem desenvolupat un projecte amb el Consell Comarcal i 10 ajuntaments de la comarca, on ens trobem amb infants i joves del poble cada setmana per jugar a futbol a l’espai públic, utilitzant l’esport per crear un espai saludable de convivència treballant amb la metodologia del Futbol amb Valors.

A final de curs es fa una trobada per compartir les experiències viscudes a una de les localitats participants.

Actualment les activitats es fan a Sant Vicenç de Torelló, l’Esquirol, Calldetenes, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Hostalets de Balenyà, Roda de Ter, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta i, com a nova incorporació d'aquest any, Torelló. Des dels inicis i fins el curs anterior, Sant Bartomeu del Grau havia format part del projecte.

PROJECTE PILOT JOVES VOLUNTARIS/ES

Des del curs 18-19, iniciem la que anomenem Prova pilot joves voluntaris/es, en el marc del projecte conjunt amb el Consell Comarcal. És una iniciativa que treballa amb dos perfils de joves: el primer perfil són nois i noies vinculades a l’activitat d’esport amb valors als seus municipis com a usuaris/participants. Es pretén detectar possibles líders positius dins el grup i potenciar-los perquè agafin més responsabilitat i esdevinguin referents dels/les infants i nois/es més joves. El segon perfil és el de nois i noies vinculades a entitats del municipi, que tingui inquietuds de voluntariat.
Vam fer un grup de 14 nois i noies de 15 a 19 anys. Amb tots/es ells/es vam treballar en dues línies: per una banda, obrir un pla de voluntariat, realitzant diferents tasques a l’activitat al seu municipi, com ara donant suport al mediador/a, dinamitzant el joc des de dins, “tutoritzar” algun dels infants i joves amb més dificultats per seguir l’activitat amb normalitat, entre d’altres.
Per altra banda, a tots/es ells/es se’ls va formar en la metodologia de futbol de carrer i se’ls va oferir una formació de pre-monitor/a 100% subvencionada, la qual van realitzar 8 nois i 1 noia.
La idea final és que acabin liderant l’activitat al seu municipi. Val a dir que, aquest curs, dos joves esdevindran monitors/es, contractats des del seu municipi, per liderar l’activitat.

ESCOLA EL ROCAL – ZER ELS CASTELLS. MONTESQUIU

Durant el curs 18-19, vam iniciar una prova pilot d’intervenció al menjador escolar de l’escola El Rocal de Montesquiu. Entenent l’espai d’esbarjo dels infants com un espai que pot esdevenir educatiu i transformador, vam col·laborar amb l’escola fent l’activitat de futbol de carrer amb els cursos de 3r a 6è de primària de l’escola, de 14h a 15h, un dia a la setmana.
Vam començar amb una reunió amb la direcció de l’escola per explicar la metodologia i fer-la extensible a tots nivells dintre l’organigrama del centre. Vam seguir amb una formació a les monitores de menjador, per aconseguir fer-les partícips de l’activitat, juntament amb les dinamitzadores de l’associació. D’aquesta manera promovíem que l’activitat arrelés a l’escola i n’acabés formant, convertint-se en una eina educativa i de relació entre els mateixos infants i entre els infants i els/les referents (mestres, monitores de menjador). Seguidament, vam iniciar l’activitat durant el segon i tercer trimestre del curs 18-19.
La valoració, tan per part dels infants com dels I les professionals va ser molt positiva i, la idea, és que en un futur es pugui replicar l’activitat a més escoles i centres de la comarca d’Osona.

CHAMPIONS VIC

És un torneig de futbol sala que es va realitzar, durant set anys el mes de juliol, a les pistes obertes de la ciutat de Vic.

EVAL va començar a participar en el projecte l’any 2015, aportant les bases metodològiques per realitzar el treball comunitari a través de l’esport amb valors. La bona resposta a nivell tècnic, polític i de la ciutadania ens va empènyer a presentar una proposta d’intervenció de cara l’edició 2016 i, des de llavors, vam estem vinculats activament amb el projecte, fins que l'any 2018 es va celebrar l'última edició.

OAR VIC

Arrel de la participació a la Champions Vic 2015 neixen altres projectes d’intervenció comunitària com són el treball amb el club de futbol OAR Vic implementant la metodologia de futbol de carrer a l’escola de futbol i la formació de mediadors/es. A hores d’ara, tot i que el club funciona autònomament, EVal està present en l’escola de futbol i la metodologia de joc ja forma part del club.

Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona

Durant el curs 2016-17 vam col·laborar amb el CMPPO, dinamitzant una activitat multiesportiva, a través de la metodologia adaptada a les diferents necessitats de les persones usuàries. Cada setmana treballàvem un esport diferent, bàsquet, futbol i voleibol.

A més, l'estiu del 2019 també vam col·laborar, de manera voluntària, al torneig organitzat per Osonament, aplicant la Metdologia de futbol de carrer i mediant els partits.

Podeu accedir a la notícia clicant aquí.

INSTITUT JAUME CALLÍS

Durant el curs 2016-17, vam tenir la oportunitat d’aplicar i explicar la metodologia de futbol amb valors en el context de l’Institut Jaume Callís. En aquest cas, vam enfocar l’acció com una activitat extraescolar oberta als alumnes de 1r i 2n d’ESO; posant èmfasi, sobretot, a joves que en el context escolar mostren més dificultats ja siguin acadèmiques, conductuals o amb de relacions socials.